czwartek, 13 grudnia 2012

CZEKOLADOWE CIASTO OD PACI

Najpiękniejsze ciasto od Paci - wersja z całymi migdałami
Jednym z najlepszych prezentów, jakie kiedykolwiek dostałam było wyśmienite ciasto czekoladowe, które upiekła mi Pacia. Co więcej dostałam je więcej niż raz - w wersji bezcukrowej, cukrowej, z płatkami migdałów i całymi migdałami, w różnych wersjach estetycznych. To ciasto działa troszkę jak narkotyk, bo jest naprawdę przepyszne i co ważniejsze, zawsze wychodzi! Ci, którzy znają Pacię wiedzą, że nie musiałam jej długo prosić o przepis (i to nie tylko dlatego, że jest powszechnie dostępny w sieci), ale dlatego, że Paci niezwykłą przyjemność sprawia niesienie radości innym - brzmi to trochę archaicznie, ale tak to z nią właśnie jest. Postanowiłam więc pewnego dnia kontynuować tę tradycję i upiec ciasto dla najbliższych, oto odrobinkę zmodyfikowany przepis (przede wszystkim z podwójnej porcji, którą piekłam w podłużnej blaszce do chleba).

Składniki: 
- 4 małe banany;
- 2 i 2/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2/3 szkl. mleka roślinnego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na polewę: tabliczka czekolady, 4 łyżki mleka roślinnego, kilka kropel olejku rumowego (można też dodać do ciasta), płatki migdałów/orzechy do posypania

Przepis: 
1) Czekoladę należy rozpuścić i dodać do niej olej i cukier, a następnie po wymieszaniu mleko i zmielone na puree banany.
2) W misce przygotować suche składniki.
3) Połączyć suche składniki z mokrymi.
4) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w temp. 180 st. przez ok. 40 min.

Gdy wystygnie polewamy rozpuszczoną z mlekiem roślinnym czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi/ orzechami/ kolorową posypką - co kto lubi.

Oryginalna wersja: http://www.jadlonomia.com/2012/02/ekspresowe-weganskie-ciasto-czekoladowe.html

1 komentarz:

  1. Forma równie zacna co treść - jak widać na załączonym obrazku jeszcze nie żołądka. ;) Ale pewnie bardzo krótko to trwało.

    OdpowiedzUsuń