Najpiękniejsze ciasto od Paci - wersja z całymi migdałami |
Składniki:
- 4 małe banany;
- 2 i 2/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2/3 szkl. mleka roślinnego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na polewę: tabliczka czekolady, 4 łyżki mleka roślinnego, kilka kropel olejku rumowego (można też dodać do ciasta), płatki migdałów/orzechy do posypania
Przepis:
1) Czekoladę należy rozpuścić i dodać do niej olej i cukier, a następnie po wymieszaniu mleko i zmielone na puree banany.
2) W misce przygotować suche składniki.
3) Połączyć suche składniki z mokrymi.
4) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w temp. 180 st. przez ok. 40 min.
Gdy wystygnie polewamy rozpuszczoną z mlekiem roślinnym czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi/ orzechami/ kolorową posypką - co kto lubi.
Przepis:
1) Czekoladę należy rozpuścić i dodać do niej olej i cukier, a następnie po wymieszaniu mleko i zmielone na puree banany.
2) W misce przygotować suche składniki.
3) Połączyć suche składniki z mokrymi.
4) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w temp. 180 st. przez ok. 40 min.
Gdy wystygnie polewamy rozpuszczoną z mlekiem roślinnym czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi/ orzechami/ kolorową posypką - co kto lubi.
Oryginalna wersja: http://www.jadlonomia.com/2012/02/ekspresowe-weganskie-ciasto-czekoladowe.html
Forma równie zacna co treść - jak widać na załączonym obrazku jeszcze nie żołądka. ;) Ale pewnie bardzo krótko to trwało.
OdpowiedzUsuń