wtorek, 25 grudnia 2012

WEGAŃSKI MAJONEZ DO TRADYCYJNEJ SAŁATKI

Tradycyjna sałatka warzywna, jest daniem, które jadam kilka razy do roku, niemniej bardzo ją lubię, zwłaszcza podaną tuż po przygotowaniu. W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można dostać dziś wegański majonez. Niemniej jeszcze łatwiej można dostać mleko sojowe, z którego majonez można łatwo przyrządzić.
Składniki: 
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- 1 szkl. oleju
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżki musztardy (niezbyt ostrej)
- pieprz, sól czarna, czosnek granulowany
Przepis: 
Do wąskiego naczynia (np. dzbanka) wlewamy mleko, ocet, musztardę i dodajemy szczyptę pieprzu, sproszkowanego czosnku i czarnej soli, (ponieważ smakuje jak jajko idealnie podkreśli smak majonezu). Ubijamy blenderem (blendery mają zwykle szybsze obroty, dzięki czemu łatwiej uda nam się zrobić majonez przy użyciu tradycyjnego blendera, niż np. końcówek do mieszania ciasta, czy ubijania piany w tradycyjnym robocie) przez ok. 10 min, aż mleko się spieni. Następnie bardzo powoli dodajemy olej cały czas miksując przez następne 10-15 min. (ja dodaję łyżeczką od herbaty). Jeśli olej doda się szybko całość się zważy i otrzymamy płyn (olej pływający po mleku).
Po zakończeniu (otrzymaniu odpowiedniej konsystencji) można dowolnie doprawić, sporządzając np. sos czosnkowy, albo prosty miks dobry np. do parówek sojowych (majonez+ketchup+musztarda+czosnek+bazylia+oregano).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz