wtorek, 17 lipca 2012

TORCIK KAKAOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki ciasto (blaszka ok.25 cm):
- 2 i 1/4 szkl. białej mąki;
- 1 i 1/4 szkl. cukru;
- 4 łyżki kakao;
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 7,5 łyżek oleju;
- aromat rumowy/rum;
- 1,5 łyżki octu;
- 1,5 szkl. mleka roślinnego lub wody;
Składniki na krem budyniowy:
- 2,5 opakowania budyniu waniliowego/toffi/czekoladowego (+mleko roślinne,cukier);
- 250g miękkiej margaryny roślinnej (np. Sojola);
Składniki dodatkowe:
- sok/syrop/dżem wiśniowy/porzeczkowy;
- polewa czekoladowa (opcja dla wygodnych);
- bułka tarta/kasza manna, do posypania blaszki; 
Przepis na ciasto:

1) Do miski wsypać wszystkie suche składniki na ciasto, wymieszać, zrobić dołek, do którego należy wlać składniki mokre w tym kilka kropli olejku rumowego (do smaku).
2) Wszystko wymieszać mikserem, lub łyżką.
3) Wysmarować blachę (ok. 25 cm średnicy) tłuszczem, posypać bułką tartą/kaszą manną i wylać masę.
4) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, na ok.35 min. (sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche).
5) Ciasto ostudzić i przekroić na tyle warstw ile nam się uda, można również upiec dwa ciasta, za każdym razem używając połowy podanych wyżej składników, wtedy będzie łatwiej zrobić zgrabny i wielowarstwowy torcik.
Przepis na krem:
1) Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 1 opakowania, rozrobić  2, a nawet 2,5 opakowania, tak by budyń był bardzo gęsty. (Czyli np. z 500 ml mleka sojowego odlewamy szklankę, w której rozrabiamy 2 opakowania budyniu; resztę mleka gotujemy z podwójną ilością zalecanego na opakowaniu cukru; wlewamy rozrobiony budyń, zagotowujemy aż zgęstnieje).
2) Budyń należy dobrze wystudzić, tak aby był całkiem zimny.
3) Następnie budyń miksujemy stopniowo dodając po kawałku margaryny, aż dodamy całość i otrzymamy pyszny krem.
Efekt końcowy:
Zanim przekrojone warstwy przełożycie kremem warto je posmarować czymś kwaśnym, dla kontrastu do słodkiego kremu i ciasta, np. syropem/roztopionym dżemem z surowej czarnej porzeczki, wiśni etc.
Na wierzchu można również użyć kremu, bądź gotowej polewy czekoladowej. (Na zdjęciu polewa czekoladowa deserowa + orzechy włoskie).

1 komentarz: