piątek, 13 lipca 2012

BANANOWA FASOLKA Z KOMOSĄ/ KUSKUSEM

Lubię gotować, ale nie jest to moja pasja. Interesują mnie proste, smaczne dania, które mogę szybko przygotować zarówno dla siebie, jak i dla znajomych. Myślę, że warto się nimi podzielić. Kilka prostych wskazówek, dla kuchennych leniuszków.
Składniki:
- 2 banany;
- 1 puszka czerwonej fasolki;
- mleko kokosowe/lub wiórki kokosowe;
- 2/3 szklanki komosy ryżowej(można użyć kuskus);
- 1 puszka pomidorów;
- 1 średniej wielkości cebulka;
Przyprawy:
- sól;
- kmin rzymski;
- chili;
- warzywko;
- olej rzepakowy;

Przepis:
1) Najlepiej rozpocząć od wstawienia wody (ok. 2 szklanek) na komosę. Do wody dodać troszkę przyprawy warzywnej. Gdy woda się zagotuje wsypać komosę i gotować, aż cała woda się wchłonie.
(Jeśli używacie kuskus, to nie należy go gotować, tylko wsypać do potrawy tuż po dodaniu pomidorów).
2) Na patelnię wlać olej i  podsmażyć cebulkę.
3) Gdy cebulka nabierze złotego koloru wrzucić na patelnię pokrojone w grube plastry banany.
4) Należy poczekać aż banany lekko zmiękną i dorzucić przepłukaną wcześniej fasolkę.
5) Po ok. 1-2 min. dorzucić puszkę pomidorów.
6) Po następnych 2 min. dorzucić ugotowaną komosę.
7) Przyprawić: szczyptą soli, szczyptą chilli, kminem rzymskim (1 mała łyżeczka, lub więcej do smaku), mlekiem kokosowym (jeśli korzystamy z wiórek, warto je najpierw lekko uprażyć na patelni).
8) No i pozostaje już tylko dusić wszystko razem, aż fasolka zmięknie.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz