Lubię gotować, ale nie jest to moja pasja. Interesują mnie proste, smaczne dania, które mogę szybko przygotować zarówno dla siebie, jak i dla znajomych. Myślę, że warto się nimi podzielić. Kilka prostych wskazówek, dla kuchennych leniuszków.
Składniki:- 2 banany;
- 1 puszka czerwonej fasolki;
- mleko kokosowe/lub wiórki kokosowe;
- 2/3 szklanki komosy ryżowej(można użyć kuskus);
- 1 puszka pomidorów;
- 1 średniej wielkości cebulka;
Przyprawy:
- sól;
- kmin rzymski;
- chili;
- warzywko;
- olej rzepakowy;
Przepis:
1) Najlepiej rozpocząć od wstawienia wody (ok. 2 szklanek) na komosę. Do wody dodać troszkę przyprawy warzywnej. Gdy woda się zagotuje wsypać komosę i gotować, aż cała woda się wchłonie.
(Jeśli używacie kuskus, to nie należy go gotować, tylko wsypać do potrawy tuż po dodaniu pomidorów).
(Jeśli używacie kuskus, to nie należy go gotować, tylko wsypać do potrawy tuż po dodaniu pomidorów).
2) Na patelnię wlać olej i podsmażyć cebulkę.
3) Gdy cebulka nabierze złotego koloru wrzucić na patelnię pokrojone w grube plastry banany.
4) Należy poczekać aż banany lekko zmiękną i dorzucić przepłukaną wcześniej fasolkę.
5) Po ok. 1-2 min. dorzucić puszkę pomidorów.
6) Po następnych 2 min. dorzucić ugotowaną komosę.
7) Przyprawić: szczyptą soli, szczyptą chilli, kminem rzymskim (1 mała łyżeczka, lub więcej do smaku), mlekiem kokosowym (jeśli korzystamy z wiórek, warto je najpierw lekko uprażyć na patelni).
8) No i pozostaje już tylko dusić wszystko razem, aż fasolka zmięknie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz